Pripremanje kafe - različiti običaji

Originalni način pripreme kafe se sastoji od toga da se mlevena kafa stavi u vodu i da se zajedno zagreju do tačke ključanja.

Ovaj način kuvanja kafe se zove ,,turska kafa" i uobičajeno se priprema u ibriku, džezvi odnosno posudi sa dugom drškom.

Mnogo godina kasnije dolazi do promene načina prirpeme kafe u Italiji, u loncu Napolitan, gde se kafa lagano kuva, zatim legendarna moka expres i na početnku XX veka priprema u aparatima za espreso.

U drugim zemljama postoje i drugi načini pripreme kafe. Na primer, u Americi i severnoj Evropi koristi se filter kafa i kafa koja curi, dok se u Francuskoj primenjuje drugačiji sistem.

 

Turska kafa (treba li vam o tome pričati :D) se melje u fini prah i stavlja se direktno u džezvu u koju je pre toga stavljena voda i šećer. Kafa se zagreje do ključanja nekoliko puta i onda se ostavi da ključa nekoliko minuta. Nakon toga kafa se sipa u šoljicu i ostavi da odstoji nekoliko minuta da se soc slegne.

Filter kafa je grubo mlevena kafa koja se stavlja u papirni filter i voda se zagreva do ključanja i preliva preko kafe u filteru. Filter se stavlja na posudu, tako da tečnost iz filtera izlazi u posudu. Ovako pripremljena kafa je uobičajena u sevenoj Evropi.

Napolitanska kafa Voda se sipa u gornju posudu koja se zove Napolitana i koja je okrenuta prema vatri. Čim voda provri posuda se okrene i pusti da curi preko mlevene kafe u filteru. Kafa se sliva u donjoj posudi koja ima izliv za sipanje u šoljicu. Ovakav način kuvanja kafe je uobičajen u južnoj Italiji.

Melior kafa je srednje mlevena kafa koja se stavlja u specijalnu posudu koja sadrži kipuću vodu. Metalni filter, koji je istog obima kao i posuda stavlja se u posudu i njime se pritiska mlevena kafa na dno, dok u gornjem delu posude ostaje tečnost, odnosno napitak-kafa. Ovakav način pripreme je uobičajen u Francuskoj.

Moka kafa (posudu za pripemu moka kafe je izumeo Bialetti 1933. godine). Kako voda vri u nižoj posudi tako se stvara para koja prolazi nagore kroz filter u koji je prethodno stavljena mlevena kafa. Nakon nekoliko minuta kafa kao napitak se potpuno skuplja u gornjoj posudi.

Espresso kafa - glavni metod za pripremu kafe i espresso je jedini pravi ekstrat kafe i zbog toga je najbogatijeg ukusa i arome. Za pripremu espressa se koristi specijalna oprema, para (oko 90 ºC i pritisak od 9-10 atmosfera) koja se propušta kroz dozu mlevene kafe (6-7 grama) i to ne duže od 25 do 30 sekundi.

 

Legenda kafe         

brendovi