Legenda kafe

Postoje različite legende o originalnom načinu upotrebe kafe. Najbolja priča govori o pastiru krda koza Kaldi ili Kadidi koji je primetio da kada jedu neke bobice sa žbunja, njegove koze ostanu budne i živahne cele noći. Pastir je ovo ispričao svešteniku obližnje crkve koji mu nije verovao i bacio je bobice u vatru. Međutim, bobice koje je bacio u vatru počele su da šire prijatnu aromu i miris što je zainteresovalo sveštenike, pa su izvadili bobice iz vatre i stavili ih u vodu da se ohlade. Na ovaj način su otkrili prijatan napitak koji je omogućavao monasima da ostanu budni tokom dugih noćnih sati molitve.

Kafa je postala izuzetno popularna među Arapima kojima Kuran zabranjuje alkohol, pa su kao stimulans koristili kafu. Arapi su kafi i dali ime kahwa, koje na arapskom znači vino, dok na turskom kahve znači stimulans.

Širenje svetom

Veruje se da je kafa počela da se uzgaja prvo u Africi, u oblasti Kaffa koja je regija Etiopije. Odatle se upotreba kafe proširila na Jemen, gde je žbunje kafe raslo i pre 1000. godine n.e., a zatim se širila u sve zemlje islama. Nakon toga do kraja 1500. godine, kafa je stigla i u Evropu, preko trgovačkog puta koji je spajao istok i zapad, a najviše tokom kolonijalizacije.

U Italiji kafa se prvo pojavila u Veneciji, gde je osnavana i prva kuća koja je služila kafu i to početkom 1600. godine. Uskoro su i ostali gradovi Italije sledili primer Venecije, tako da su osnivane kafeterije.

Iz Etiopije kafa je izvožena u druge regije i to: u Indiju i Cejlon, Indoneziju, Centralnu Ameriku, Jamajku, na Antile, Brazil, Kolumbiju i mnoga druga mesta, tako da danas imamo plantaže kafe u svim tropskim regijama na Zemljinoj kugli.

Od stimulansa do ,,leka" i luksuznog napitka

U Evropi se verovalo da kafa ima lekovita dejstva pa se upotrebljavala u medicinske svrhe i to za lečenje zatvora, bolova u stomaku, glavobolje, pa čak i zubobolje. U to vreme kafa se pila kao napitak sa medom, mlekom i kremom, a i kao tonik koji stimuliše nervni sistem. Danas, kafa se pije uglavnom zbog svoje arome.

 

Pripremanje kafe - različiti običaji

brendovi