Istorija čokolade

Arheolozi kažu da su Olmeci, najstarija američka civilizacija (1500-400. pre nove ere) bili prvi korisnici kakaa. Maje su nastavile da koriste kakao i uzgajali su ga na svojim plantažama u regiji Kontalpa. Piće nazvano čikolada pravili su od pečenih zrna kakaa, pomešanim sa vodom i sa malo začina. Međutim, zrna kakaa Maje su koristile i kao novac, a davale su ga i kao poklon za krštenje i na religijskim ceremonijama.

Maje su verovale da čokolada pripremljena sa začinima predstavlja svojevrsni afrodizijak. Stoga, kako je jedna vrsta Forte čokolade pripremljena sa dodatkom određenih začina nazvana je ljubavni napitak.

Originalni recept za topli kakao je mešavina mlevenih zrna kakaa, vode, vina i bibera. Nije trebalo mnogo da Španci počnu da zagrevaju ovu mešavinu i da joj dodaju šećer. Nakon što je ovaj napitak stigao u Englesku, u njega je dodato i mleko, a služen je nakon večere.

Reč čokolada potiče iz jezika Maja, od reči xocolati, a kakao iz jezika Asteka, od reči cacahuati. Meksički indijanci su za ovaj napitak upotrebljavali reč chocolat, koja predstavlja kombinaciju reči choco (pena) i ati (voda), zato što je čokolada u početku konzumirana samo u formi napitka. Inače, čokolada se kao piće koristila hiljadama godina.

Raste na drvetu

Zrna od kojih se pravi čokolada rastu na drveću kao mahunke u obliku dinje. Drvo je veličine 40-60 stopa (12-18 m) i u botanici ga zovu Theobroma cacao, što znači ,,hrana bogova". Ovo tropsko drveće raste u divljini centralne Amerike od praistorije, a raste i u Južnoj Americi, Africi i delovima Azije.

Razlika između toplog kakaa i tople čokolade

Postoji razlika između toplog kakaa i tople čokolade. Ovi se termini često koriste kao sinonimi, ali tehnički su u pitanju različiti napici, kao što su različiti i ukusi takozvane bele i crne čokolade. Topli kakao se pravi od kakao praha koji je presovan i iz njega je izbačena sva punoća, odnosno masti kakaa. Topla čokolada je napravljena od čokolade koja je istopljena u krem, što joj daje izuzetan ukus.

brendovi