Bago uvodi HACCP svojim klijentima i partnerima

Poštovani prijatelji i partneri,

Svima nama koji se bavimo ugostiteljstvom i srodnim delatnostima poznato je da je od nedavno propisana zakonska obaveza uvođenja sistema za analizu opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka ili popularno zvanog hasap odnosno HACCP. Ovu obavezu propisalo je Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

Ministarstvo je na svojim internet stranama postavilo i Uputstvo za primenu, samokontrolu i kontrolu sistema koje detaljno opisuje potrebne korake za uvođenje HACCP-a.

Razgovarajući na tu temu sa mnogim našim klijentima, shvatili smo da postoji mnogo različitih mišljenja u pogledu samog načina uvođenja, potrebe za sertifikacijom, troškova implementacije i na kraju, kontrole od strane inspektora ministarstva.

Informacije koje kruže često su zbunjujuće i oprečne, pa mnogi vlasnici kafića, na primer, i dalje misle da su u obavezi da uvedu HACCP. Isto tako se i među vlasnicima restorana može čuti strepnja da moraju uložiti u skupu i novu opremu kako bi ispunili propisane zahteve.

Sva profesionalna ugostiteljska oprema, koju Bago uvozi vec dvadeset godina, proizvedena je tako da ispunjava pomenute zahteve, tako da smo samom prirodom posla već dugo upoznati sa zahtevima dobre higijenske i dobre proizvođačke prakse. Ti zahtevi su, uz zakonsku regulativu Republike Srbije, osnova za formiranje propisa Ministarstva.

Naše dugogodišnje iskustvo i razumevanje specifičnosti, problematike i mogućnosti naših klijenata presudilo je u donošenju odluke da ponudimo uslugu uvođenja HACCP sistema, na način najprimereniji našoj branši i uslovima u skladu sa potrebama ugostitelja, distributera i prozvođača hrane.

Želja nam je, polazeći od sebe, da uvođenje sistema bude bezbolno, u skladu sa postojećom praksom, da dodatno ne opterećuje zaposlene i naravno, da je finansijski podnošljivo.

Uvek ste dobro došli i rado ćemo vam odgovoriti na svako vaše pitanje.

brendovi